Välkommen Anna Kharko!

2022-01-18

Välkommen till vår forskargrupp Anna Kharko, som har börjat jobba som projektkoordinator inom forskningsprojektet NORDeHEALTH.

Foto på Anna Kharko hållandes en blå ansiktsmask.
Fil Dr Anna Kharko ser fram emot att kombinera de två forskningsområdena kronisk smärta och e-hälsa. Bilden är från hennes labb vid University of Plymouth.

Projektkoordinator inom NORDeHEALTH
NORDeHEALTH är ett internationellt forskningsprojekt som fokuserar på implementering av digitala patientportaler och andra personliga e-hälsotjänster. Som projektkoordinator kommer Anna Kharko att underlätta samarbeten mellan forskarna som är involverade i projektet.

– Vi har samarbetspartners över hela Sverige, Finland, Norge, Estland och USA, förklarar Anna. Mitt jobb är både att se till så att alla dessa briljanta personer har stöd att arbeta och att uppdatera alla om vad som händer i de olika delarna av projektet. Jag bidrar även till forskningen, både i analysen och i kommunikationen av resultaten.

När Anna sökte tjänsten var det viktigt att projektet är baserat i Sverige och att hon skulle få jobba med Maria Hägglund, som är ansvarig forskare för NORDeHEALTH.

– Jag tror inte att jag har berättat det för Maria, men jag blev starstruck första gången jag introducerades till henne och NORDeHEALTH-projektet. Det var också viktigt för mig att projektet är baserat i Sverige, eftersom patienter här har öppen tillgång till sina digitala journaler. Så är inte fallet i till exempel Storbritannien där jag tidigare arbetade.  

Forskning om kronisk smärta och e-hälsa
Anna Kharko genomförde sitt doktorandprojekt vid University of Plymouth om fibromyalgi, ett kroniskt smärtsyndrom vars orsaker och behandling är okända.

– Jag studerande bidragande faktorer till den kroniska smärta som patienter med fibromyalgi lider av, förklarar Anna. Jag fortsätter vara involverad i en del pågående forskningsprojekt som handlar om situationen för patienter med kronisk smärta i Storbritannien.

Hon ser nu fram emot att kombinera de två forskningsområdena kronisk smärta och e-hälsa, som en del av NORDeHEALTH-projektet.

Foto på tre kaktusar.
På sin fritid gillar Anna att ta hand om växter.
Kaktusar är hennes favoriter. 

– Jag är nyfiken på att se hur patienter med kronisk smärta använder det svenska hälso- och sjukvårdssystemet. Hittills har jag verkligen imponerats av hur öppen den styrande hälso- och sjukvårdsorganisationen har varit till att samproducera en plattform för användarna, och att kommunicera med forskare om saker som kan förbättras. Men jag har också märkt att det finns utrymme för förbättring, till exempel när det kommer till att inkludera personer som saknar personnummer.

Besök gärna https://nordehealth.eu för mer information om forskningsprojektet NORDeHEALTH. Om du vill veta mer om Anna Kharkos forskning så har hon en egen webbplats: www.annakharko.com.

Nyhetsarkiv

Senast uppdaterad: 2023-03-24