Forskare i U-CARE får projektbidrag från Vetenskapsrådet

2023-11-09

Stort grattis till Erik Olsson och Joanne Woodford som båda har tilldelats projektbidrag från Vetenskapsrådet för sina forskningsprojekt!

Erik Olsson och Joanne Woodford
Professor Erik Olsson och biträdande universitetslektor Joanne Woodford. Foto: Mikael Wallerstedt

I slutet av oktober publicerade Vetenskapsrådet beslutet om utlysningar inom medicin och hälsa där man totalt beviljade nästan 1,26 miljarder kronor. Två U-CARE-forskare, professor Erik Olsson och biträdande universitetslektor Joanne Woodford, tilldelades 4 800 000 SEK vardera för sina forskningsprojekt.

Eriks projekt rör en anpassning och utvärdering av ett internetbaserat program för att minska hjärtrelaterad stress hos personer under 55 år som överlevt en hjärtinfarkt.

– Det känns mycket bra och roligt att Vetenskapsrådet vill satsa på denna typ av tvärvetenskaplig forskning, säger Erik. Detta innebär att vi kommer att öka vår förståelse om hur man bäst ger psykologiskt stöd till personer med hjärt- och kärlsjukdom och vilka faktorer som är särskilt viktiga, fortsätter han.

Joanne tilldelades projektbidrag för sitt projekt där man ska utvärdera självhjälpsprogrammet INVOLVERA som är utvecklat för personer med demens och depression som stöds av närstående.

– Eftersom vi har arbetat nära med personer som har demens och deras anhöriga när vi utvecklade INVOLVERA, är vi hoppfulla att det kommer att vara ett användbart sätt att hjälpa dem att må bättre och bli mer självständiga, säger Joanne.

Joanne är glad att det hårda arbetet som forskarteamet bestående av allmänheten, nationella och internationella forskare och doktorander projektet lagt ner har lönat sig.

– Jag blev överlycklig när jag fick höra nyheten, berättar Joanne. Med detta bidrag kan vi ta nästa steg i vår forskning och börja testa vår intervention i vårdmiljöer. 

Du hittar mer information om anslagen på Vetenskapsrådets hemsida.

Nyhetsarkiv

Senast uppdaterad: 2023-03-24