Motorikutmaningar med Kine Johansen på Scifest

2023-09-29

Scifest är en vetenskapsfestival som bjuder in människor i alla åldrar att få en smak av den forskning som bedrivs i Uppsala genom olika aktiviteter. På årets festival hade U-CAREs forskare Kine Johansen ett bås där deltagarna fick testa sin motorik. 

Deltagare på scifest balanserar tärningar
Festivaldeltagare testar att balansera tärningar vid Kines bås.

Vid Kines bås, kallat 'Spin the Wheel', uppmanades deltagarna att snurra på ett lyckohjul som erbjöd en rad olika motoriska utmaningar, från längdhopp till balansgång med tärningar på en träpinne i munnen. Kine använde också tillfället för att förklara vad motorik innebär och dela information om pågående studier.

Kine framför sitt bås
Fil.dr. Kine Johansen framför sitt bås
'Spin the Wheel'.

Scifest, som arrangeras av Uppsala universitet och SLU, har som mål att väcka intresse för

vetenskap hos barn och ungdomar och så ett frö som kanske till och med kan leda dem till att själva bli framtida forskare.

– Det var roligt att få visa barn och ungdomar min forskning. Utmaningarna var något som lockade fram leklusten hos de flesta, säger Kine. Det var kul att vi hade barn i olika åldrar och med olika rörelseutmaningar som deltog. Oberoende av ålder och funktion var det mycket skratt och många fick känslan av att lyckas. Det var full fart i två hela dagar!

Nyhetsarkiv

Senast uppdaterad: 2023-03-24