Möte med Oscar Blomberg, doktorand

Som doktorand jobbar Oscar med ett projekt som syftar till att främja psykiskt välmående bland personer med demens. Han började jobba inom U-CARE våren 2019, då som forskningsassistent.

– Jag trivdes väldigt bra i gruppen och med min handledare Fil Dr Joanne Woodford, så när tjänsten som doktorand utlystes var det ett enkelt val att skicka in en ansökan, berättar Oscar.

Nu ligger Oscars fokus på projektet PROMOTE II, där ett brittiskt vårdprogram ska översättas och anpassas till svenska förhållanden.

– I den första delen av min doktorandtjänst kommer jag göra en systematisk översikt av forskningen om psykologiska interventioner för personer med demens, berättar Oscar. Därefter kommer jag tillsammans med mina kollegor Frida Svedin och Joanne Woodford att översätta och anpassa vårdprogrammet till svenska förhållanden. Det kommer att ske i nära samarbete med personer med demens, deras närstående, sjukvårdspersonal och intresseorganisationer.

Planen är sedan att interventionen ska testas och utvärderas i en så kallad genomförbarhetsstudie.

– Beroende på hur projektet utvecklar sig kommer jag eventuellt att undersöka om fysisk aktivitet kan fungera som komplement till beteendeaktivering, säger Oscar Blomberg.

Som flera andra doktorander i U-CARE-teamet har Oscar en bakgrund inom hälsa. Han har en kandidatexamen i idrottsvetenskap från GIH, där han läste till hälsopedagog. Dessutom har han en masterexamen i folkhälsa från Uppsala universitet.

Oscars friskvårdsengagemang återspeglas även i hans fritidsintressen:

– Det blir mycket träning på fritiden, förklarar han. Jag tycker väldigt mycket om att träna med vänner – spela någon bollsport eller åka skidor. Dessutom har jag nyligen börjat med CrossFit, så träningen tar absolut upp en stor del av min tid, säger han avslutningsvis.

Foto på Oscar Blomberg
Oscar Blomberg, doktorand.
Senast uppdaterad: 2021-04-16