Möte med Louise von Essen, professor i vårdvetenskap och programsamordnare

Som forskningsgruppledare i U-CARE ser Louise till att forskningen som bedrivs inom programmet går framåt och utförs på ett smidigt och effektivt sätt. Hennes arbetsdagar är väldigt olikartade.

– Jag ansvarar för arbetet vi gör i hela gruppen, ser till att verksamheten flyter på och att arbetsmiljön är god. Mina arbetsuppgifter innefattar även planering av olika forskningsstudier och att ansöka om medel för att kunna genomföra dem. Jag bedriver även forskning själv tillsammans med andra i gruppen, förklarar Louise.

Louises huvudsakliga forskningsintresse är föräldrar och andra anhöriga till barn med en svår sjukdom. För närvarande arbetar hon med ett flertal projekt inom detta område. Ett projekt som hon tycker är särskilt spännande är ett nytt samarbete mellan U-CARE och forskare och läkare i Dar es Salaam:

– Tillsammans ska vi utveckla emotionellt stöd och information till föräldrar och andra anhöriga till cancersjuka barn i Tanzania. Stödet ska levereras genom mobilapplikationer, eller via sms för de som inte har tillgång till en smartphone, berättar Louise.

Det som Louise tycker allra mest om med sitt jobb är att få se hur de olika personerna i U-CARE-gruppen utvecklas och växer i sina arbetsroller. När hon inte jobbar tycker hon även om att träffa familj och vänner, simma eller åka till sitt hus på Gräsö.

– Hela miljön på Gräsö är så rofylld och avkopplande. Naturen är vacker och det är lugnt och skönt, säger Louise.

Foto på Louise von Essen
Louise von Essen, professor i vårdvetenskap och programsamordnare.
Senast uppdaterad: 2021-04-08