Möte med Joanne Woodford, forskare

Som forskare i U-CARE är Joanne verksam inom flera olika arbetsområden. Hon är huvudansvarig forskare för flera olika projekt inom U-CARE-programmet. Tillsammans med andra forskare som U-CARE samarbetar med har Joanne hand om både utformningen och genomförandet av dessa projekt.

– Mina arbetsuppgifter innefattar även undervisning och att bygga ytterligare samarbeten – interna och externa, berättar Joanne. Dessutom handleder jag ett antal begåvade doktorander och forskningsassistenter här – en uppgift som jag verkligen tycker är kul.

Joanne huvudsakliga forskningsintresse kretsar kring familjers mentala hälsa. Just nu arbetar hon med en rad olika projekt inom U-CARE-programmet vars övergripande mål är att utveckla psykologiskt stöd för informella vårdgivare: personer som har någon form av vårdande roll gentemot en sjuk anhörig. Joannes forskning fokuserar bland annat på närstående till demens- och strokepatienter. Hon intresserar sig även för föräldrars mentala hälsa.

Joanne kommer ursprungligen från Storbritannien och tog sin doktorsavhandling i psykologi vid Exeter University år 2015. Därefter fortsatte hon att fördjupa sig inom ämnet som postdoktor vid samma lärosäte. Hon började på sitt jobb som forskare i U-CARE 2017, men då hade hon redan samarbetat med U-CARE i flera år:

– Jag satt tidigare med i U-CAREs rådgivarpanel, och hade därför regelbunden kontakt med U-CARE-gruppen. Dessutom hade jag jobbat med flera olika forskningsprojekt tillsammans med Louise von Essen, förklarar Joanne.

När Joanne inte är upptagen med sin forskning tycker hon om att vandra:

– Jag älskar att vara ute i naturen, så jag trivs verkligen i Sverige, förklarar hon. Jag tycker också om att åka ut med min båt – kanske för att ta en fisketur eller bara för att hitta en vacker plats att utforska.

Foto på Joanne Woodford
Joanne Woodford, forskare.
Senast uppdaterad: 2021-04-20